![]() |
|
Dyskografia - Projekty Poboczne - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +---- Dział: Płyty DS i MK - baza wiedzy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=22) +---- Wątek: Dyskografia - Projekty Poboczne (/showthread.php?tid=852) |
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):1979 Prawidłowa pisownia tytułu to: "Wenn die Zukunft beginnt". W języku niemieckim tylko rzeczowniki zaczynają się dużą literą. W tym utworze nie gra MK. Jest tylko kompozytorem. Singiel Michaela Holma jest przeróbką SOS, w dodatku ze zmienionym tekstem. Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 olaph72 napisał(a):Prawidłowa pisownia tytułu to: "Wenn die Zukunft beginnt". W języku niemieckim tylko rzeczowniki zaczynają się dużą literą.Ich weiß Mam tylko taki nawyk, że często piszę każdy wyraz tytułu wielką literą. A zauważ proszę Olafie, że w tym temacie są płyty, na których Mark nie tylko gra, a do których powstania się przyczynił od strony tekstu lub muzyki
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):Randy Newman - Land Of Dreams Według opisu w książeczce płyty, MK gra w następujących utworach: "Dixie Flyer", "New Orleans Wins The War", "Bad News From Home", "Roll With The Punches", "Masterman and Baby J.", "Follow The Flag", "It's Money That Matters". Jest także producentem ww. piosenek. Proszę jednakowoż o dokładne wsłuchanie się w "Roll With The Punches" oraz "Follow The Flag". Ja tu nie słyszę gitary...
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):Ich weiß Aniu, to jest zły nawyk, wierz mi. Warto zaznaczyć, gdzie MK udziela się wokalnie lub instrumentalnie, gdzie zostawił ślad w postaci kompozycji lub tekstu, a gdzie tylko unosi się jego duch (np. był producentem albumu "Knife" grupy Aztec Camera z 1984 roku). Dyskografia - Projekty Poboczne - Robson - 23.01.2009 Co racja to racja Podobnie zauważyłem że często podkreśla się że Mark zagrał we wszystkich utworach na płycie "Slow Train Coming" Boba Dylana. A na moje ucho w ostatnim nagraniu "When He Returns" nie zagrał
Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 olaph72 napisał(a):Aniu, to jest zły nawyk, wierz mi.Wierzę na słowo ![]() olaph72 napisał(a):Warto zaznaczyć, gdzie MK udziela się wokalnie lub instrumentalnie, gdzie zostawił ślad w postaci kompozycji lub tekstu, a gdzie tylko unosi się jego duch (np. był producentem albumu "Knife" grupy Aztec Camera z 1984 roku).Racja, dzięki Olaf. W ferie się za to zabiorę ![]() olaph72 napisał(a):Proszę jednakowoż o dokładne wsłuchanie się w "Roll With The Punches" oraz "Follow The Flag". Ja tu nie słyszę gitary...Ja na razie zaufam książeczce, przesłucham piosenki na własną rękę i zobaczymy
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):John Anderson - Paradise MK gra tylko w utworze "Let The Guitar Do The Talkin'". Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 Tak też mam zaznaczone
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):1997 Tytuł płyty brzmi "Nothin' But The Taillights". Nie ma podtytułu. Ania_M napisał(a):1998 Analogicznie. Tylko "A Tribute To Tradition". Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):Tak też mam zaznaczoneA jednak nie, pardon.
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):Tak też mam zaznaczone Tłustym drukiem są wyróżnione trzy utwory. Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 olaph72 napisał(a):Tytuł płyty brzmi "Nothin' But The Taillights". Nie ma podtytułu.Zrobione ![]() olaph72 napisał(a):Tłustym drukiem są wyróżnione trzy utwory.Tak, już zauważyłam
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):1999 Warto dodać, że właściwy tytuł utworu z udziałem MK to "An Droichead". "The Bridge" to tłumaczenie. Ania_M napisał(a):Various Artists - Good Rockin' Tonight: Legacy Of Sun Records (+DVD) MK gra też w utworze śpiewanym przez Zucchero - "Who Will The Next Fool Be". Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 23.01.2009 Zrobione
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):2002 Nie znam tej składanki, ale zakładam, że "I'll See You In My Dreams" pochodzi z płyty "Neck And Neck". Jeśli tak - to ten utwór również powinien być zaznaczony jako nagrany z udziałem MK. Ale - być może, Chet Atkins nagrał go już kiedyś wcześniej. Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 23.01.2009 Ania_M napisał(a):Bob Rivers - Twisted Tunes (vol.6) To jest żartobliwa przeróbka MFN nagrana przez Boba Riversa - radiowca prowadzącego audycję "Bob Rivers Show" w rozgłośni KZOK w Seattle. Rivers jest znany z parodii popularnych przebojów - podobnie jak Al Yankovic, tylko chyba na mniejszą skalę. MK na pewno nie gra w tej wersji. Skoro więc umieszczamy tu przeróbki jego piosenek - powinno się znaleźć w niniejszym dziale dziesiątki artystów... Ania_M napisał(a):2003 Co ciekawe, utwór "Main Theme" autorstwa George'a Martina znalazł się również na płycie "In My Life", zawierającej interesujące przeróbki piosenek Beatlesów. Nosi tam tytuł "Friends And Lovers", i nie ma w nim ścieżki z gitarą MK... Ania_M napisał(a):2004 Błąd. MK gra w utworze "Disappearing Nightly". C.D.N. Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 24.01.2009 Olaf - zrobione
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 24.01.2009 olaph72 napisał(a):Nie znam tej składanki, ale zakładam, że "I'll See You In My Dreams" pochodzi z płyty "Neck And Neck". Jeśli tak - to ten utwór również powinien być zaznaczony jako nagrany z udziałem MK. "I'll See You In My Dreams" won the Grammy for Best Country Instrumental Performance in 1974. (http://countrymusic.about.com/library/blchetatkinsrev.htm) I już wszystko jasne. Aniu, przywróć poprzednią wersję opisu.
Dyskografia - Projekty Poboczne - Ania_M - 24.01.2009 Ołkej Olaf.
Dyskografia - Projekty Poboczne - olaph72 - 26.01.2009 Ania_M napisał(a):Phil Everly - Phil Everly MK gra także w utworze "I'll Mend Your Broken Heart". Ania_M napisał(a):David Knopfler - Release Aniu, popraw znaczniki.
|